Afiqah Yusof, 18.
IG; afiqah.y
Twitter; afiqahyusof_

Here's where I membebel about things you're not interested in.



   Photobucket





Kurakura.
Thursday, October 13, 2011 @ 5:02 PM


Bismillahirrahmanirrahim.
Salam.


Hehe. *tibatiba sengih* Baru lepas balik dari kedai haiwan ni. Sebab beli rumah baru untuk kura kura. Jengjengjeng. Why? Sebab rumah lama dia tu, terlalu kecik untuk dia. And now sedap mata memandang sebab dapat tengok dia berenang renang. Besar sikit bekas tu. And ingat nk beli kaca tapi cam, kecik and mahal. Nak basuh pun berat gila nak angkat so beli plastik. Ada lah certain certain things aku beli letak hiasan dalam tu.


Beli batu kecik kecik supaya cantik tapi tahu tak si besar tu gigit nak makan -__-" Pelik pelik je kura kura aku ni. Tapi serious tak sanggup nak basuh sangat kura kura yang paling kecik (pemberian sedara) sebab dia suka nak gigit. tadi pun gigit sponge. Ish, aku tak cuci kang mati. Takkan nak jual, nanti cousin aku sedih pulak. Dia harapkan aku untuk jaga.


Hmm.


Makin sayang kura kura aku semua ni ehehehe ♥ Ni nak upload gambar diorang sempena dapat rumah baru sekejap lol;



Ni romeo dengan tito tengah bekerja sama nak tolak benda rumah tu. Violet pulak sibuk cari makan.


Ni aku tak tahu.


Ni Violet tengah gigit batu. Hampir nak telan. Lepastu dia luah balik -.-'


Ni romeo tengah cium bontot violet HAHA


Ok ni tito. (bontot violet sesat)


Dan gmbar terakhir, mereka semua.

Rasa makin lama makin sayang hihihihi. *gedik tak*.

Dengar ni pada yang nak bela kura kura or yang dah belas kura kura asyik mati je (mcm aku dulu) and ke dia memang dah bela kura kura tp nak bagi kura kura dia besar lagi;

Kejap,

Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.
Cara nak jaga kura kura.

Lol asal aku ni xD xD


Bagi makan jangan lupa. Ofcourse kena setiap hari, macam korang nak makan lah, mesti tiap tiap hari kan? And makanan dia nak bagi pallet yang selalu jual dekat kedai haiwan tu. Or nak bagi makan sayur pun boleh, macam kubis, etcetc. Ikan yang kecik kecik macam ikan bilis pun boleh. Pastikan kalau nak bagi potong kecik kcik. Kang bagi besar gedabak tak pasal tercekik mati jugak.


Cuma beberapa biji pallet satu hari. Tak payah membazir. Kura kura tak makan banyak mana pun, kalau makanan dia habis.. jangan melantak letak nasi goreng cili padi dalam tu. Letak lah tomyam ke, asam pedas ke, Insya'Allah kura kura akan kenyang selama 1 tahun 6 bulan.

Tempat dia duduk kena ikut saiz. Kalau dia besar, bagi lah tempat yang besar jugak. Dan penghadang kena tinggi, kalau tak dia boleh panjat keluar hilang pulak. Tapi kalau katakan terhilang dia pandai keluar, jangan risau. Cari dekat tandas atau dapur sebab dia suka tempat basah basah. Dia takkan masuh bawah kerusi. Dun worry. (aku pernah). Kalau ada banyak ekor kura kura, letak lh tempat yang besar so diorang tak bosan kelilingi bekas tu. Lol dah mcm ape je aku cakap ni.

Air nak letak penuh satu bekas ikut suka hati korang, tapi yang penting kena ada batu untuk diorang berjemur. Diorang tak boleh duduk dalam air 24 jam tanpa darat, diorang boleh lemas walaupun 2 alam. Ingat. Tapi better letak air paras leher kura kura. & Jemur dekat matahari :) 

Apa lagi eh?

Bela lebih dari satu kura kura, mereka tak boleh kalau tkda kawan. *macam mana aku tahu ni*

Air jangan terlalu sejuk atau terlalu panas :)

Kalau dia masukkan kepala dia dalam cengkerang, jangan pegang dia atau dia akan jadi lebih takut. Betina lebih besar 2 kali ganda dari jantan. Kuku jantan lagi panjang dari betina *klau tak silap*. Ekor jantan lebih panjang. 

*sila potong kuku kura kura anda klau terlalu panjang. guna gunting kecil* Atau dia akan mencakar kawan dia. Ish, sakit lah.


GAMBAR DI BUANG.

Thankyou, Allah fr this 1 year 3 months, 1 week and 3 days. 3 August '10 ♥



PAST
PRESENT