Afiqah Yusof, 18.
IG; afiqah.y
Twitter; afiqahyusof_

Here's where I membebel about things you're not interested in.



   Photobucket





salahkan diri
Tuesday, July 31, 2012 @ 5:27 PM


Bismillah, salamualaik.


Sedar tak kadang kadang kita luahkan perkataan apa apa yang menyakitkan hati manusia... & juga hati kita?


This is what we called something we'd regret for. Kita cakap main lepas, rasa puas serta lega yg teramat sangat! Lama lama mula menyesal. It hurts em. And at the same time, it even hurts ourself. Tp part sakitkan hati sendiri tu agak makan masa. Bila kita betul betul fikir dengan baik, fine, macam bila kita rasa kita kesal akan sesuatu la.. agak lama kan nak menyesal pun.


Kekadang ada dah buat setahun lepastu baru mcm... WHAT HAVE I DONE?!?!?!?! MACAM NAK PUTAR BALIK MASA O EM GEEEEE O EM GEEEEEEE. Mcm mana pun, semua org pernah menyesal. Semua org pernah ada hasrat nak reverse balik masa. Kan?


So, well................
"Terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata buruk padahnya"
Walau bagaimana pun hasrat engko tu nak ulang balik masa, nak reverse, nak gostan and stuffs, the time will never return. Cehwah, bak kata opick dlm lagu tiada duka yang abadi, 'tapi detik tak kembali' sorry to say, it wouldnt return however you try your hardest to return it back! eh apa aku cuba nak sampaikan ni.


Apa aku cuba nak sampaikan ye?


Fikir dulu sebelum bertindak, fikir dulu sebelum cakap!


Mungkin, okay jom kita bayangkan 3 situasi.


Situasi 1: takde kaki ; ejek


Ali nampak sorang budak takde kaki lepastu.....




jahat kan? lepastu satu hari si ali pun involve in an accident, dia pun hilang kaki.... boleh bayang? mesti dia menyesal kan. 


"Aku dulu pernah ejek org, sekarang aku pun kene gak. Eeee apa aku dah buat ni?!?!"


Atau, anak ali ke takde kaki, dia pun menyesal.


Whatever, buat la cerita mcm mana as long as ali tu kesal dgn perbuatan dia.


Atau atau, time dia takde kaki, ada org ejek dia mcm tu. Whatever!


Situasi 2: putus kawan ; cari masalah


Tau tak knp EMPAT dibesarkan? Sebab ini cerita tentang si empat.


Misunderstanding.


Aku tak suka org mcm ni. Mengikut carta nama sape paling atas dlu. Eh, nak kena tumbuk ke?


Sekali gaduh, atas sebab yang tak munasabah gitu. Kan? Nyampah kan? Iri hati tak bertempat. You actually deserves my punch. 


Kesimpulan sebenarnya : Cari masalah yang tak munasabah. Langsung!


Lepastu rindu pulak. Empat menyesal. Abu sedih..


"Aku putus kawan!!!!!"


3 perkataan. Makna banyak.


Terlajak kata - buruk padahnya.


Situasi 3 : mengata belakang ; hipokrit.


Jom kita main nama A, B dan C.


A ni budak baik baik, pandai... ok. B & C pulak otak lembs skit, tak sepandai A la kan.. (malas dah nak lukis).


B & C, selalu tiru A. A pun kasi je. A fikir... kawan, kan?


tiru punya tiru, last last one day, A ter-tulis salah jwapan which b and c tiru kan, maknanya b & c pun salah. pastu b dgn c mengamuk. hek eleh, pandai la sgt, salah jugak. depan a diorang still buat baik, belakang belakang, c dgn b kutuk kutuk dia habis habisan. diorang buat baik sebb, hipokrit, nak jawapan. itu je.


"cuba kau tanya dia, buat la baik2, dia suka tak kwn dgn aku? tengok dia kutuk aku tak....blablabla...." -c
"Ok, nanti kita try." -b


xxx


-lakonan-


"A, awak suka ke c tu? Menyampah do, dah la... suka tiru awak kan? pastu kan, dia kutuk awak.."


"Setiap org lakukan kesalahan. C tu baik, saya tahu. Lama lama dia sedar lah.."


Kesal.


Phewwwwwwww. Murninye hati A. huksss penat ah bai



PAST
PRESENT