Afiqah Yusof, 18.
IG; afiqah.y
Twitter; afiqahyusof_

Here's where I membebel about things you're not interested in.



   Photobucket





Disable right click.
Tuesday, September 11, 2012 @ 2:20 AM


Bismillahirrahmanirrahim, assalamualaikum.

This post is just to tell you ollls why i disabled right click on my blog. In case, youre wondering. Since lots of people hate this disable right click thingy, alasannya: NAK BUKAK NEW TAB PUN TAK BOLEH. I can feel that LOL. Sebab aku juga rasa rimas atas sebab yang sama, tak boleh nak bukak new tab lagi lagi page macam amazing nara atau ohtidak dan yang sama erti dengannya?



Sebenarnya boleh je bukak new tab even tak boleh right click, I believe ramai dah yang tau macam mana nak bukak satu page new tab without clicking the right click kan! Lebih senang kot. Tp kadang kadang tangan dah terbiasa tekan right click, bila takleh ingat kan laptop rosak ke right click tetibe kurang ajar taknak muncul padahal tuan punya website dah disable -___-

(Bagi yang tak tahu, nak bukak new tab kalau tak boleh right click adalah CTRL + click benda yang korang nak bukak new tab)

Well, Aku bukan takut orang copy ke apa. You know, people can still highlight and copy everything in your blog even if you disabled the right click already.  Boleh je highlight dan ctrl+c. Kalau taknak orang tiru ayat panjang, disable highlight lah. Tapi kalau dorang tiru satu persatu ayat salin sendiri memang nasib lah kan. LOL.

So yea, aku disable sebab takut orang right click kemudian tekan inspect element. You know why? Inspect element terkandung eveything's code in your blog. Macam header, follow button, lagu, and stuffs. Lebih clear dia terkandung apa yang ada dalam template korang.  Layout korang. Boleh je copy kemudian letak dalam blog sendiri.

Nanti ada lah orang blog seiras dengan korang. Itu lah yang aku taknak. Buat penat je kita buat kan pastu ada orang nak curi.

Untuk safety, korang buat lah disable right click jugak kalau rasa blog masing masing unique dan perlu usaha tinggi untuk buat. Jgn kita buat penat penat orang lain dia buat sama dgn kita senang kacang kopi pes je kan! Ceh, bukan nak kata blog aku unik, der, tak langsung. Cuma agak susah nak buat walaupun nampak simple dan tak lawa langsung. Bajet header je lebih.
Dont cover a book by its cover.
Tak guna jugak kalau blog lawa gile, tapi isi entah apa apa. (weh macam cakap kat cermin je)

im so not going to disable highlight pulak like i used to, sebab nanti susah nak amik apa apa dari blog sendiri.

Assalamualaikum.



PAST
PRESENT