Afiqah Yusof, 18.
IG; afiqah.y
Twitter; afiqahyusof_

Here's where I membebel about things you're not interested in.



   Photobucket





UPSR.
Sunday, September 9, 2012 @ 11:46 PM


Bismillahirrahmanirrahim, salam.

Buat junior junior (cewah) kat SKSB yang nak amik UPSR tu, good luck! Wani, Iman, Nik Amanina, Anisah, Madha, ah semua la kalau nak list memang takkan habis. Good luck, everyone. I know how it feels kan. Mesti macam..





Its UPSR....

kan?

Mesti gelabah and baca buku sampai mata nak tercabut & ofkoz mesti mcm nak nangis ketakutan dan nervous tahap paling high waktu ada bacaan Yasin and solat hajat and stuffs. Get cool, i once in the same situation. Gelabah giler. Tp maybe sesetengah budak darjah enam yg confident lagi cool dan macho (lah sgt) mesti tak kisah & bajet bajet cam senior "Hek eleh upsr je puns."

Well, post ni tuk yang takut je wkwkwkw

Tp meh la nak takutkan korang, upsr memang susah gile. Kalau tak belajar atau buat revision atau tak amik perhatian apa yg cikgu akan ckpkan kat depan time 10 minit sebelum amik exam. You have to focus. Sebab apa yang cikgu nak bagi time sebelum exam tu memang penting. Consider it as jawapan. Actually jawapan ramalan je. Jangan percaya bulat bulat la. Kalau betul betul blank baru la ikut.

You see, your target is ofcourse 5 A's kan, but it could be 4 A's sebab kekadang dalam hati rasa mcm certain subject(s) terlalu susah," i know i will never get an A kat subject tu" (low confidence). Bagus jugak, jgn target tinggi tinggi, nanti tak dapat, hancur hati.. 

Cikgu kata, target 5C, kalau selalu dapat D. Target B kalau selalu dapat C. So, kalau target C, then dapat C, mesti happy. Sebab itu target kita! It would be great kalau target B dapat A. See? Tp jangan la saja saja buat salah mana mana soalan sebab nak dapat target je -____-
& yeah, jawapan ramalan tu bukan jawapan. Kekadang cikgu saja je bajet nak kesian kat kite bagi jawapan ramalan.... padahal salah. Mungkin org yang tak dapt 5 A tu dia main ikut je jawapan ramalan cikgu bagi, padahal semua salah sebab dia malas nak focus betul betul dekat soalan. Dia tak kira, (in case mathematic) sebab dia tak pandai kira pastu main tanda ikut jawapan ramalan cikgu bagi, tak try nak kira pulak tu. 

Man, that is dangerous.

Even aku dapat keputusan cemerlang pun, ingat, jangan jadi mcm aku. Study betul betul kalau esok tu math, malam tu sebelum tu jugak aku study math, sebelum sebelum tu aku tak study. Kelam kabut malam tu  nak focus soalan yg aku lembz nak jawab. Depan score A, ada buku, tv pula tayang channel 601. Annoying je buku buku semua tu.

Aku ni memang jenis study last minute baru masuk otak. Study sebulan awal japgi lupa, tu masalah. 

Teringat pulak masa besok tu nak exam BM, malam tu makan cili dari cameron highland yang pedas gile. Time exam boleh pulak buat hal nak pergi toilet. Time pergi tandas teringat perut, tak ingat langsung soalan kat kertas yang belum habis aku buat, dalam 4 5 soalan jugak tinggal.

Balik tandas memang kena buat laju laju. Nasib la tu BM bahasa aku sendiri. Cuba kalau tu MATH! nak kira lagi, memang tak la. Alhamdulillah dapat siap jugak. Resah je time nak tinggal kelas. Teringat kertas BM sampai lah dapat result. Tu la pengalaman paling ngeri waktu upsr aku. Paling ngeri.

Kesimpulan - hindar daripada sakit perut. 

(Perlu ke wish goodluck sampai sebegini panjang?)

Anyway, yes, goodluck again. ANDDDDD THIS POST MEMANG SEBENARNYA SANGAT DITUJUKAN BUAT NURUL BALQISH ROSLI! ANAK SEDARA KU YANG SANGAT UMI FIQAH CINTAIIIII wakakkaa. Do the best, Balqish. Doa byk byk, bagi result kita sama! Ok? ;D












Good luck, Balqish! Biar je trial dapat berapa takyah kisah, kalau trial susah maknanya UPSR sangat senang. Even umi Fiqah waktu trial pun 3B 2C ~.~' Focus UPSR. Walaupun upsr tak penting mana pun, tapi, untuk kebanggan umi dengan walid kira penting lah tu kan kan! Good luck, semua darjah 6! Assalamualaikum.



PAST
PRESENT