Afiqah Yusof, 18.
IG; afiqah.y
Twitter; afiqahyusof_

Here's where I membebel about things you're not interested in.



   Photobucket





listeners.
Saturday, September 5, 2015 @ 4:00 PM


Assalamualaikum!

As stated above -- listeners. Listeners ni for me, can be anyone. But surely someone we trust. Could be our siblings, parents, paling common sekali bestfriends la. Tak pun partner masing-masing. Kan?

I have banyak gila listeners. I have this inner side of me yang I cannot keep things about myself sendiri-sendiri. When I have problems, I share. I can't keep it alone. Rasa macam sangat necessary to keluarkan. Even the smallest thing pun. I. Need. To. Tell. Although most of the time memang I like to be alone. Kat rumah pun memang melekat dalam bilik unless time makan mandi tu. Jumpa family members pun bila dorang masuk my bilik. That time la nak share cite pasal itu ini.. what happened at school ke apa ke. Kalau tak, tak la. Kami communicate through whatsapp je. Walaupun satu rumah. Punya la hidup dgn teknologi. Tapi kalau tengok tv mesti menjerit panggil sapa sapa. Bosan tengok sorang-sorang.

I have many friends. Semua kawan dari lain lain group. I mean, I have 4 different groups of friends. Harini lepak dengan group ni, esok dengan ni, lusa dengan ni, tulat dengan ni pulak. Semua lain lain members (that kinda explains why I go out so many times). Kang keluar dgn group ni, esok dengan group lain tak keluar ada yang merajuk 'keluar dengan tu boleh, ngan kitorang tak boleh'. Gitew. Emotional kan? Kekeke....

Ada kawan yang I have known since primary school. Ada yang baru kenal 2 years ago dan ada jugak yang baru kenal last year.

So my listeners r basically the ones yang I've known since primary. Juga yang I've known past years dan dah selesa gila. Takdela share probs with ALL of my bestfriends. Letih nak ulang benda sama. I usually luahkan on whatsapp. So bila malas nak ulang, I'll just forward the same text kat lain-lain orang.

You know why? I like getting different kinds of responses and advices.

Ada yang malas-malas nak reply. Kita cakap panjang, dia balas ciput. Ada yang memang reply panjang betul sampai voice note 6 minit. Ada yang reply through text jugak dan berjela macam karangan. Ada yang reply pendek je tapi deep betul. Semua lain-lain, betul.

Sedih pun ada jugak yang jenis bila dia cite probs dia kat kita, kita bagi advices sehabis mungkin. Tapi bila turn kita, nak taknak je. Kadang ada yang bluetick je. Lagi sedih bila yang macam ni is the one yang kita dah kenal lama.. tapi reply macam.... I don't know, dissapointing.

Ada yang baru kenal last year. And the replies lagi membantu daripada yang dah kenal for years. Really saddening. Macam tak tahu which one yang dah bestfriends lama and which one yang baru kenal ni?

Then again, I realize la nak cari listeners yang bebetul ni bukan kira how long you guys have known each other. It really depends on how the person is. Serious, kalau dia jenis memang ada time susah and senang, kalau baru kenal sebulan pun, dia akan ada.

Dapat jugak pengajaran when you do something to someone, jangan expect them to do the same thing. Tak kisah la how many times you're there bila dia susah, but s/he tak macam tu the time you need them, then ya.. what to do? Dorang cara dorang, kita cara kita.

Macam mana pun I still love my friends regardless of how they reply to my stories. Mungkin they were born memang jenis taktahu nak reply apa when people share probs to them! Takkan nak putus kawan merajuk just over this kind of matter, kan?

Cuma jangan ulang apa dorang buat to us. I mean, bila dorang buat camtu, kita pun buat the same thing. Dorang takda masa kita perlukan, kita pun taknak ada masa dorang perlukan. We know how it feels like, it actually in some ways -- hurts. So macam takpala tak necessary pun to hurt the ones yang hurt us balik. Maybe dorang tak sedar yang dorang buat tu sakitkan hati. Even kita dah terus terang pun la, Allah knows why they r like that.

Do good, nanti Tuhan balas balik punya. InshaAllah.



PAST
PRESENT